vahveroinen24.08.2014 11:42
Laitanpa tähän supernopean ja helpon suolaisen piirakan pohjan ohjeen, alkuperäinen ohje löytynyt netistä osoitteesta jota en enää muista.

2 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraryynejä
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
0.5 dl ruokaöljyä
1 dl vettä

Kaikki aineet kulhoon ja sekoitetaan, taikinasta tulee pehmeähkö mutta koossa pysyvä ja "mukavan sorttinen" pallo. Kipataan pyöreään, voideltuun piirasvuokaan, ripaus jauhoa pinnalle ja taputellaan käsin vuokan pohjalle ja reunoille. Päälle täytteet maun mukaan (just laitoin tattia, savulohta, keitettyä parsakaalia, juustoraastetta, purkki kermaviiliä ja kaksi kananmunaa) ja paistetaan 200 C noin 30 min. Onnistuu joka kerta ja on yhtä nopeampi tehdä kuin sulattaa kaupan valmistaikina.
vahveroinen24.08.2014 11:43
yhtä nopeampi = yhtä helppo ja nopeampi ;-) (niin innoissani tästä taikinasta että teen kirjoitusvirheitä)
Himme24.08.2014 13:41
@vahveroinen

Tarkoitatko kauraryyneillä kaurahiutaleita? Hyvältä ja vähärasvaiselta pohja vaikuttaa. Juuri äsken mustikkapiirakkaa tehdessäni ajattelin suolaisia piirakkapohjia. Kahviloista en enää uskalla suolaisia piirakoita ostaa, koska niiden pohjat ovat yleensä raakoja ja liian paksuja. Itse tehdessäni suolaista piirakkaa esipaistan aina piirakkapohjaa n. 13 min. Sitten lisään täytteet ja paistan vielä 20 -30 min. täytteen paksuudesta riippuen.
marttamaaria24.08.2014 19:23
Kiitos, kokeillaan. Sopisikohan myös marjapiirakalle?
vahveroinen26.08.2014 21:59
@Himme - juu kaurahiutaleita tarkoitan.

@Marttamaaria - en ole tehnyt kuin suolaisena mutta mitä jos laittais vähän ruista ja sokeria ja sitten vaikka puolukkatäyte... vois tulla hyväkin.
Lady08.09.2014 17:35
Toimiva ja nopeasti toteutettava ohje, kiitos siitä.

Joskus tuntuu, että öljyllä ei ole väliä, mutta seuraavalla kerralla en laita rypsiöljyä. Sen pähkinäisyys tuli liikaa esiin.
Endiviini24.09.2016 20:39
Olipa helppo ohje. Kerran tein ja sitten unohdin mistä sen olin löytänyt. Onneksi löytyi. Nyt yritän soveltaa vaikka mustikkapiirakkaan.
manja03.10.2016 20:04
Jos ei halua käyttää vehnäjauhoja, voisikohan tilalle laittaa esim. ohrajauhoja?
saunu104.10.2016 10:21
Ohrajauho on kyllä haasteellinen leivonnassa. Tälläiseen piirakkaan se ei mielestäni sovi, ei ainakaan yksinään. Se tarvitsee kovan kuumuuden kypsyäkseen ja siinä tulituksessa muut aineet saavat kyytiä.

Mutta varmasti erilaiset täysjyvävenäjauhot käyvät, vai kartatko niitäkin, samoin sämpyläsekoitukset joissa tosin vehnää. Sitten vielä gluteiinittomat jauhot joita nykyisin on jos vaikka mihin soveltuvia. Niin ja speltti vaikka vehnäähän sekin on.
manja04.10.2016 20:45
Kiitos! Spelttiä voisin kokeilla. Normi vehnäjauhot ei nyt käy. Gluteenittomatkin ok, mutta ne on vielä mulle vieraita, täytyy tutustua. :)
Katti29.01.2017 19:25
Tein tällä ohjeella kaksi erilaista suolaista piirakkaa. Molemmat onnistuivat hyvin. Vihdoinkin tarpeeksi yksinkertainen ohje, jota testaan seuraavaksi marjapiirakkaan.

Kiitos!
kyllikki01.02.2017 17:57
Kirjoitin ylös, teen kunhan kerkiän. Kiitos!
virva03.02.2017 19:13
Olen tällä pohjan ohjeella pärjännyt suolaiset tekeleeni jo pitkään, omasta mielestäni vuosia. Mutta ehkä oikeasti vain nämä pari vuotta....ainakin ohje toimii, pohja on helppo, nopea ja monikäyttöinen.

virva
kvinna04.02.2017 15:32
Kiitos ohjeesta, Vahveroinen.
Kokeilin. Pohjaan panin tavallisen vehnäjauhon tilalle spelttivehnää vatsani takia. Paistoin pelkkää pohjaa ensin kymmenisen minuuttia. Sitten päälle kylmäsavulohta, purkit raejuustoa ja ruokakermaa, kananmuna, hiukan parmesanraastetta. Ja mausteita. Helppo ja erittäin hyvä.
kyllikki05.02.2017 20:15
Tein nyt savumakrillista, purjosta, paprikasta, aurajuustosta, muna/kermaviili/perunavellin tähteet/mausteet - piirakan speltti/kaurahiutalepohjaan.

Kyllä oli nopee tehdä ja maukasta tuli. Kiitos!

Kokeilen myöhemmin marjoilla.
Lauritsa16.02.2017 09:11
Kiitos oikean kokoisesta taikinasta, Vahveroinen! Kerrankin sopi justiinsa vuokaani. Tein arkipiirakkaa. Yksinäinen omena ja purkinpohjat ananasta, rahkaa+muna ja siihen sulanutta jäätelöä sokuriksi. Hyvää tuli, meillä kun ei noista makiaisista välitetä, marjaisista ja hedelmäisistä kyllä.
Lauritsa27.02.2017 16:40
Tuo piirakkataikina on tuhoisan helppo ja kätevä. Ukko-Kulta on päässyt piirakoiden makuun ja paistaa niitä harva se päivä. Eikä nyt enää olisi talviläskien aika, vaan kilonkaristusviikot!
miina kasvattaa27.02.2017 18:57
Minulta löytyy samantapainen ohje mustikkapiirakalle. Sokeria tulee noiden ainesten lisäksi ja muistaakseni ryynejä enemmän kuin vehnäjauhoa.

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.