Sinkkupimu _21.01.2017 19:25
Katson mielelläni ruokaohjelmia televisiosta. Olen usein hämmästellyt erinäisiä mittoja joita kokit käyttävät.

Tänään viimeksi katsoin Jamie Oliverin ohjelmaa, jossa hän laittoi pannulle mausteita. Sinapinsiemeniä teelusikallinen ja jotain muuta niinikään teelusikallinen.

Miten halvatun isoja teelusikoita niillä ulkomaankokeilla oikein on? Minun mittalusikkasarjoissani teelusikka on 5 millilitraa ja ruokalusikka 15 millilitraa. Ja näinhän meille on opetettu.

Silmämääräisesti televisiokokkien teelusikalliset on vähintäänkin puolitoista, ellei kaksi ruokalusikallista.

Minä kun olen surkea ruoanlaittaja, haluaisin ohjeisiin ihan todelliset mitat, kun en oikein ole hyvä arvioimaan mitään!

Oletteko kiinnittäneet näihin "reiluihin" mittoihin huomiota?
Lauritsa21.01.2017 20:48
Olen kiinnittänyt huomiota samaan asiaa. Englantilaisilla on eri teelusukka kuin meillä. Meidän teelusikkamme on heikäläisittäin kahvilusikka. ja on niitä ohjeita, joissa käytetään mokkalusikkaa maustemittana. Oliver panee ruokaansa mausteita usein paljon roheemmin kuin antamassaan reseptissä on. Pieni mitta on niitä varten, jotka eivät mausta ruokaansa juuri ollenkaan. Oliver panee kaksi-kolme chiliä siihen, mihin joku toinen puolikkaan. Suolaa muuten käyttää siivottoman paljon kuin myös holii oliiviölyä joka ruuan päälle, vanhemmissa ohjelmissa. On kuulemma vähentänyt ja laihtunut, kerrottiin jossain ruokablogissa.
Sinkkupimu _21.01.2017 21:36
Heissan

No nyt oli ihan pakko turvautua kaiken tietävään Googleen. Löysin vähän eri mittoja eri sivuilta, mutta eivät ne paljoa heittäneet suomalaisesta 5 millilitran mitasta.

1UK tsp= 3.551641mL

1 Teaspoon [UK] = 5.91938802 Milliliters

How many ml in 1 teaspoon [UK]? The answer is 3.5516328125.

Tuo 3,55 millilitraa näyttäisi esiintyvän useammassa tietolähteessä UK:ssa käytettävässä teelusikallisessa, eli vähemmän kuin meidän 5 ml.
mitte22.01.2017 12:15
Ei kai sarjan kääntäjä ole mennyt vanhanaikaiseen ja luullut, että tablespoon tarkoittaa teelusikkaa? Äskettäin oli juttu, jossa acre oli kääntynyt aareiksi. Eekkeri taas on vajaat puoli hehtaaria ja asiayhteys paljasti ilmeisen virheen.
merru22.01.2017 12:18
Kun on kyse tv-ohjelmasta, niin visuaalinen puolihan on tärkeä. Jos se teelusikallinen ei näytä pannulla yhtä hyvälle, kuin vaikkapa puoli desiä?
Kapteenska22.01.2017 14:11
Minä ihmettelen mittayksikkö tilkkaa. Tv-kokki sanoo, että paistetaan tilkassa öljyä tai salaatin päälle lisätään tilkka öljyä ja sitten sitä lorotetaan puoli putelia.

Ruuan kanssa nautitaan tilkka viiniä. Minne se loppupullollinen joutuu? Vai onko kolmen litran viinipönikkä tilkka? "Kultaseni, kun käyt kaupassa, toisitko samalla Alkosta kaksi tilkkaa viiniä, yksi tilkka punaista ja yksi tilkka valkoista?"
Lauritsa23.01.2017 11:19
Tilkkani (huomaa passessiivisuffiksi) on öljynä alle ruokalusikan - nykysin pienellä pannulla kahvilusikallinen), viininä puoli lasia viinilasista (jonka olen tottunut vanhanaikasesti kaatamaan "täydeksi" kahteen kolmasosaan tai hiukka enemmänkin), tilkka soijakastiketta on teelusikallinen, seesamiöljyä sitä vähemmänkin. Tilkka maitoa kahvikuppiin on eri kuin loraus, jota siihen tavallisesti panen. Hyppysellinen merisuolaa on enemmän kuin ne kaksi hitua rakuunaa, jotka panen tattipiirakkaan, muutenhan en rakuunaa siedä.
Valitettavasti en ole koskaan oppinut käyttämään mittalusikoita, mittailu alkaa desilitrasta, grammatkin ovat vaikeita: Johonkin hienoon leivonnaiseen on pakko punnita. Mutta koska olette nähneet kätevän kokin mitään punnitseva tarkasti?
Katti23.01.2017 13:17
Mikä ero on kahvilusikalla ja teelusikalla? Minulle se on ollut yksi ja sama lusikka. Tosin jälkiruokalusikka ja ruokalusikka ovat kaksi eri asiaa ja molempia huushollissani on.

Ruokiin ja leipomisiin käytän mittasarjaa. Ripaus ja hyppysellinen ovat outoja mittoja. Onko maustemitta ehkä jompi kumpi näistä?

Kokkien voin käyttöä olen taivastellut. Paistinpannulle lohkaistaan 1-2 sentin paksuinen viipaale voipaketista. Luulisi vähemmälläkin määrällä liha- tai kalapala paistuvan. Niin ja mihin se loppurasva pannulta joutuu? Tuskin siinä enää leipäpaloja kastellaan, niinkuin ennenvanhaan.
Lelu23.01.2017 15:04
Mulla on Jamie Oliverin mittalusikat. Niissä lukee teelusikassa 5 ml, ruokalusikassa 15 ml, eli just kuin meilläkin.
Lady23.01.2017 18:00
Kahvilusikka ja teelusikka on minullakin sama. Voisin ymmärtää, että jossain espressomaissa kahvilusikka olisi pienempi.
Tilkat ovat kovin suhteellisia, mutta epämääräisiä mittoja. Voin hölväämistä paistamiseen olen usein ihmetellyt.
Ripaus ja hyppysellinen voivat olla ihan annostelutavasta riippuvaisia. Ripaus laitetaan esimerkiksi maustepurkista reikien läpi, ripautetaan pippuria. Hyppysellinen otetaan sormiin ja tipautetaan keittoon.
Mutta eivät nuo mausteet niin tarkkoja ole, niitä voi käyttää maun mukaan ja jättää jonkun kokonaan pois. Vaniljasokerissa minä muutan teelusikalliset ruokalusikallisiksi vähintään.
ginger23.01.2017 22:05
Rkl ja tl on sikäli kiinnostava, että olen saanut aina opin että ovat 15 ml ja 5 ml. Koulussa ne aikoinaan olivat tosiaan vanhan ajan starndardilusikoita, malli varmaan sama kuin armeijassa.
Olen myös säästellyt lääkkeiden yhteydessä tulleita tarkkoja mittoja. Yllätys yllätys, tavallinen Hackmannin ruokalusikka meillä on hädin tuskin puolta tuosta mitasta. Ja aivan sama teelusikalla.
iiik24.01.2017 17:19
Telkkarin kokkausohjelmiin pätee sama kuin lapsia kasvattaessa: tee ninkuin minä sanon, älä tee niinkuin minä teen.

Usen taitaa olla niin, että kameran edessä kokattaessa asiat tehdään näyttävästi ja silleen sujuvasti, kuten joku keskustelija jo totesi. Sitten on olemassa virallinen, kirjoitettu ohje, jota usein annetaan webbisivuilla, ohjelman päätteeksi ja ehkä myös käsikirjoituksessa.

Kokkauksessa harvemmin tarvitsee olla niin tasantarkka - mutta olen tietenkin aina kiitollinen tarkasta ohjeesta kun teen jotain ruokaa ensimmäistä kertaa.

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.