äite15.02.2017 09:12
Tietokoneasioissa.
Koneeni käyttöjärjestelmä oli ikivanha. Päivitin sen eikä mikään enää toimi.
Asian selvittely on kesken.
Kun koneen päivitys alkoi olla ajankohtainan tai väsitämätön, kävin kaupassa katsomassa uutta konetta. Jos vaihtaisi nuorempaan ja kevyempään?
Konekaupan koika katsoi mummohabitukseni päästä varpaisiin ja näytti halpamallia. Kun en suostunut, hän totesi, että yhden vanhan mallin saisi halvalla. Ei kiitos.
Olen oppinut, että pitää valita uusin ja tehokkain, koska vain silloin voi olla varma, että saa koneesta täyden hyödyn mahdollisimman pitkään. Koko ajan tulee kuitenkin uutta ja isompaa.
"No mitä sä sillä koneella sitten teet?" Kirjoitan. "Ei tekstit paljon tilaa tartte."
Kuvat tarvitsee. "Teeksä jotain järeetä kuvankäsittelyä muka?"
Ja niin edelleen. "jos sä ostat tämän verison, sillä täytyy tehdä rahaa." sitähän tässä yritetään. "???"
Poistuin kaupasta ostamatta.
Seuraavassa vastaavassa kuunneltiin ja vastattiin asiallisesti.
Olin niin pyörällä päästäni, että kävelin junalle ja ajoin kotiin. Ostamatta.

Mitä me tästä opimme. Emme siis niin mitään. Kiva kun sain kertoa.
äite15.02.2017 09:13
Olin niin tuohduksissani, että tuli kamalasti vihreitä. Anteeksi. Kyllä te ymmärrätte.
kleopatra15.02.2017 09:38
Argh! Olen muutaman kerran sanonut näille ulkonäön perusteella tietokonetaitojani vähätteleville, että olen käyttänyt tietokonetta jo paljon ennen kuin sinä olit syntynyt. Ärsyttävintä on, kun nettiyhteys ei toimi, on kokeillut kaikki konstit, ja kun soittaa tukeen, niin siellä kysytään että onko sualla siellä ketään, jolta voisit kysyä apua. En kai minä soittaisi sinne tukeen, jos olisi oma atk-tuki kotona!
Mutta upea aamu, täällä järven rannalla autoliikenne jäällä on ajoittain yhtä vilkasta kuin vesiliikenne kesällä.
Lady15.02.2017 11:08
Tuo ulkoisen olemuksen perusteella arviointi on tosi ärsyttävää. Toiset vähättelevät taitoja ja toiset käyttävät sitä (mahdollista) taidottomuutta hyväksi, kuten kävi hiljattain yhdelle tutulle.

Kaikki nuoretkaan eivät hallitse tietotekniikkaa, eikä jokaisella ole taitavia nuoria lähipiirissä. Onneksi tunnen kylältä yhden kohtuuhintaisen korjaajan, joka on auttanut pahemmissa mutkissa, mutta silti on niitä asioita, joissa on soitettava kalliisiin tukipalveluihin. Jokaisessa vähänkään isommassa yhtiössä tai vastaavassa on tietokonetukihenkilöt ratkaisemassa ongelmia.

Laskin. Ensimmäisen kerran olen käyttänyt tietokonetta 34 vuotta sitten.
fifty15.02.2017 11:57
Olisi oikeus ja kohtuus, että kun meiltä edellytetään kaikenlaisten tärkeitten asioiden hoitoa tietokoneen kautta, niin sitten olisi vastaavasti tarjolla tietotaitoa saatavissa siinä tilanteessa kun koneet eivät pelitä. Siis paikallinen päivystävä tietokonenörtti, jonka tavoittaisi 7/24. Taitavat olla harvassa nuo.
Asiakas kuin asiakas tulisi kohdata kohteliaasti, eikä ylemmyydestä käsin. No eipä tuo ole uutta. Maalaisemännät saivat saman kohtelun menneinä aikoina mennessään kylänsä hienostokauppaan vaateostoksille. Ei mitään uutta auringon alla.
sivusilmä15.02.2017 12:18
Asiakaspalvelu on kaiken a ja o liiketoiminnan a ja o. Se pitäisi huomioida henkilökunnan palkkaamisessa. Oma yrityskään ei pysy kauan pystyssä ilman sitä.
Kapteenska15.02.2017 16:35
Argh! En osta tietokoneita Helsingistä. Ostan Lieksasta, jossa väestön ikärakenne on se mikä se on. Olen saanut aina erittäin asiallista palvelua ja minut on otettu vakavasti. Olisin viimeksi ostanut Applen tietokoneen, mutta rahani olisivat riittäneet vain pieneen kannettavaan, joka on minulle käyttökelvoton. Isoa Applen pöytäkonetta en voi raahata kodin ja mökin ja mahdollisten taiteilijaresidenssien välillä ja se olisi ollut kukkarolleni liikaa. Myyjä suositteli hyvälaatuista isohkoa kannettavaa ja kotikäyttöön irtonäyttöä ja näppäimistöä. Oikein hyvä valinta. Voi olla, että olen maailman viimeinen kirjailja, jolla ei ole omenakonetta. Mutta ei se tekstin laatuun vaikuta.

Voi olla, että ostan myös mökille ison irtonäytön ja näppylät.

Tämän päivän kauppareissulta Hakaniemestä on päinvastainen esimerkki. Kysyin, mikä omenalajike näistä on murein. Murea. Jauhoinen. Myyjänkloppi kieltäytyi ymmärtämästä, mitä tarkoitin.

Tulee mieleen juttu presidentti Ronald Reaganista. Hän oli jossakin yliopistossa puhumassa ja nuoriso suhtautui häneen ylimielisesti. Joku jannu sanoi, että noin vanha ei voi ymmärtää nykyajan asioita. Kun presidentti oli nuori, ei ollut televisioita ja muita nykyajan keksintöjä. Reagan vastasi: Totta. Ei ollut. Mutta me teimme ne.
Selina15.02.2017 18:36
@kapteenska

Et varmasti ole maailman viimeinen kirjailija, jolla ei ole Applen konetta.
Onko kirjailija Antti Tuuri sinulle tuttu? On kirjoittanut muutaman kymmentä romaania ym ja ihan kirjoituskoneella. Ihan jokunen vuosi sitten kertoi jossakin lehtijutussa luottavansa tähän vanhaan menetelmään.
Ehkä hän jo nykyään kirjoittaa tekstinkäsittelyohjelmalla ;-) .
Kapteenska15.02.2017 18:38
@Selina

Luullakseni olen lukenut ne kaikki.
Selina15.02.2017 18:43
:DDD
Selina15.02.2017 18:46
@Kapteenska

Niinpä. Suurin osa maailman kirjoista on kirjoitettu muutoin kuin jollakin tietyllä välineellä.
Kynäkään ei liene yleisin, vai olisiko?

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.