Katti09.02.2017 12:55
Ihan oli pakko kirjoittaa, kun olin kahden vaiheilla heitänkö koko vuoan menemään, vai vieläkö yritän jollain hinkata. Vuoka on ollut kovassa käytössä vuosikausia ja siinä saa kerralla tehtyä ison satsin uuniruokaa, josta osan pakastan.

Vaan kun vuoka oli pinttynyt sisäreunasta ja vuoan ulkopuolen urista tosi ruman näköiseksi. Ei siihen pystynyt tavallinen astianpesuaine, eikä sieni.

Sitten muistin, että tällä palstalla on kehuttu soodaa sekä etikkaa. Apuvälineenä oli sooda suoraan purkista ja joskus apteekista ostettu,liekö proteesihammasharja. Ainakin se on jäykkä ja muistuttaa pienoiskoossa astianpesuharjaa.

Ei aikaakaan, kun sisäpuoli valkeni ja sitten vuoka ylösalaisin tiskipöydälle ja alkoi vimmattu harjaaminen. Ura kerrallaan valkeni ja lopulta koko astia oli kuin uusi.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan ....
saukkomartta09.02.2017 15:01
minä olen käyttänyt ihmesientä.
Selina09.02.2017 19:04
Mulla on häälahjaksi 30 vuotta sitten saadut uunikokki vuoka ja samaa sarjaa piirakkavuoka. Ovat kuin uusia. Käytön jälkeen likoon ja sitten pesukoneeseen. Ei oo tarvinnut jynssätä :)
mataleena09.02.2017 19:29
Mulla on kanssa noita valkoisia, lähempänä 40 kuin 30 vuotta vanhoja, ja melkein kuin uusia. Harmi että pienempi uunivuoka meni joskus rikki, mutta sitten sain lahjaksi samankokoisen ruskean tilalle. Kaiken aikaa ovat käytössä. Ihan mahtava hankinta, muistaakseni tilasin aikoinaan jostain sarjan jossa oli iso vuoka, pieni vuoka ja 4 kpl annosvuokia. Mielestäni ulkonäkökin on kestänyt hyvin aikaa.
Katti09.02.2017 22:44
Minulla on myös kaksi eri kokoista saman sarjan pyöreää vuokaa. Niissä teen yleensä uunipuuroa, mutta ovat harvemmin käytössä. Ne ovat pysyneet valkoisina, mutta tämä nyt jynssätty iso vuoka on jatkuvassa käytössä.

Nämäkin ovat ikivanhoja, mutta hyvin ovat kestäneet. Tarkkana saa olla ettei polta itseään, kun ottaa vuoat uunista, kun astioissa ei ole minkäännäköistä tartuntareunaa.
iiik10.02.2017 15:17
@Katti
Voisitko kertoa millä tavalla käytit soodaa ja etikkaa? Teitkö niistä jonkun tahnan vai miten toimit?

Nimimerkki todella kiinnostunut
Katti10.02.2017 18:26
@ iiik

Mulla oli vain soodaa ja jäykkä hammasharja, jota välillä huuhdoin ja sitten kastelin sen soodakekoon ja rupesin hankaamaan. Hinkattava astia oli märkä. Olen lukenut jostain, että tahnaa voi tehdä soodasta ja etikasta ja olisko ollut vielä lisänä suolaa. Sekoitussuhdetta en muista. Palstalla varmaan joku osaa tarkentaa.

Hyvin lähti pinttynyt kerros pelkällä soodallakin. Hammasharja taitaa olla entinen. Pitää seuraavalla apteekkireissulla hommata pari harjaa vastaisen varalle.

Tänään tein vuoassa uuniruokaa ja liotuksen jälkeen vuoka puhdistui Fairylla ja astiaharjalla ja on edelleen valkoinen.
iiik10.02.2017 18:49
Kiitos! Kokeillaan heti!

Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.